INDIGO 2017


MEGHÍVÓ

Tisztelt érdeklődők, a nagy érdeklődésre való tekintettel a regisztrációt lezártuk, a visszaigazolt regisztrációval rendelkező vendégeket várjuk szeretettel az INDIGO-n.

INDIGO Ipari Digitalizációs Szakmai Nap
Időpont: 2017. október 10.
Helyszín: ÖbölHáz Rendezvényközpont, 1117 Budapest, Kopaszi gát 2.
E-mail: info@indigonap.huPROGRAM
9:00 - 9:30 Érkezés, regisztráció
9:30 - 11:00

Keynote előadások és panelbeszélgetés - Ipari digitalizáció

 • Köszöntő (Monostori László, MTA SZTAKI)
 • Ipari digitalizáció, trendek (Kádár Botond, MTA SZTAKI)
 • A hazai ipar és a digitalizáció - NTP felmérés eredménye (Nick Gábor, Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform)
 • Módszerek és megoldások Ausztriában (Wilfried Sihn, Fraunhofer Austria, angol nyelvű)
 • Panelbeszélgetés - Lépések a sikeres ipari digitalizáció felé (meghívott vendégek)

  Ács István (Bosch Rexroth Kft.)
  Gabriel A. Brennauer (Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara)
  Monostori László (MTA SZTAKI)
  Michael Muser (Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.)
  Wilfried Sihn (Fraunhofer Austria)

  A panelbeszélgetés angolul fog zajlani.
11:00 - 11:30 Kávészünet
11:30 - 12:30

Szakmai előadások - Digitalizációs eszközök és megoldások

 • Termeléstervezés, -ütemezés és -végrehajtás integrált rendszerekkel (Kardos Csaba, MTA SZTAKI)
 • A gépi tanulás lehetőségeiről (Csáji Balázs Csanád, MTA SZTAKI)
 • Digitális gyártás - termelési és logisztikai rendszerek kapacitáselemzése (Pfeiffer András, MTA SZTAKI)
 • Ember és robot együttműködése a termelésben (Erdős Gábor, MTA SZTAKI)
12:30 - 13:30 Büféebéd
13:30 - 14:40

Szakmai előadások - Ipari és logisztikai automatizálás, infokommunikációs technológiák

 • Autonóm vezetőnélküli targoncák - ez már a jelen (Bohács Gábor, BME)
 • Cyber-security - biztonságos? (Rigó Ernő, MTA SZTAKI)
 • Felhő-alapú technológiák (Lovas Róbert, MTA SZTAKI)
 • Virtuális valóság a termelésben (Rácskay Zoltán, MTA SZTAKI)
14:40 - 15:00 Kávészünet
15:00 - 17:00 Szakmai konzultáció lehetősége az előadások témájában I4.0 Nemzeti Technológiai Platform - Rendkívüli Taggyűlés
(zártkörű ülés csak a Tagok képviselőinek)


KÉPEK

HELYSZÍN

ÖbölHáz Rendezvényközpont
1117 Budapest, Kopaszi gát 1.

Parkolás:
Kérjük, hogy a parkolásnál kapott jegyét hozza magával, így biztosítjuk az ingyenes parkolást.

A Kopaszi gát által határolt, Lágymányosi öblöt körülvevő, egyedülálló természeti adottságú, igényesen kialakított parkban helyezkedik el Budapest egyik legvonzóbb rendezvényhelyszíne, az Öbölház Rendezvényközpont.


ELŐADÓINK

ELŐADÓINK

Bohács Gábor

Dr. Bohács Gábor az Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék tanszékvezető helyettese két évtizedes szakmai múlttal. Szakterülete az automatizált anyagmozgató gépek, targoncák, illetve a szimulációs modellezés. Egyetemi szakmai tevékenysége ezen a területen az oktatásra, kutatásra és ipari projektekre egyaránt kiterjed.

Csáji Balázs Csanád

Csáji Balázs Csanád az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa, Gyires Béla-díjas alkalmazott matematikus. Diplomáit ill. doktorátusát az ELTE-n szerezte. Kutatóként több nemzetközi egyetemen is dolgozott, többek között Ausztráliában a Melbournei Egyetemen, Belgiumban a Louvaini Katolikus Egyetemen, és Ausztriában a Johannes Kepler Egyetemen. Fő kutatási területe a statisztikus gépi tanulás, amelynek matematikai megalapozásával és ipari alkalmazásaival egyaránt foglalkozik.

Erdős Gábor

Dr. Erdős Gábor az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium főmunkatársa. 1992-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán Matematikus mérnök szakon. 1994-ben Msc diplomát szerzett a State University of New York at Buffalo egyetem gépészmérnöki karán. PhD fokozatát műszaki tudományok, azon belül gyártástechnológia területén szerezte 2000-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1997 és 2002 között tudományos munkatársként dolgozott az École Polytechnique Fédérale de Lausanne egyetem CAD-CAM tanszékén, Svájcban. Szakterülete a számítógéppel segített gépészeti mechanizmus tervezés, CAD-CAM-CNC integrálás, nagyméretű pontfelhők processzálása és a szabadon konfigurálható, skálázható termelésinformatikai rendszerek. Kifejlesztője a LinkageDesigner számítógépes mechanizmus tervező programcsomagnak, mely a Wolfram Research Mathematica hivatalos Add-on modulja.

Kádár Botond

Kádár Botond az MTA SZTAKI tudományos főmunkatársa, mérnök-közgazdász, PhD-jét a 2002-ben szerezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Jelenleg a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium vezetőhelyettese. Szakmai területei a gyártórendszerek és logisztikai rendszerek, illetve folyamatok modellezése, szimulációja és optimalizálása, gyártásirányítás, intelligens gyártási folyamatok és rendszerek. A témákban több hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs projektet vezetett, illetve a japán HITACHI cég kutató-mérnökeként 2010-ben egy évet dolgozott Japánban és a Fülöp-Szigeteken.

Kardos Csaba

Kardos Csaba: tudományos segédmunkatárs, mechatronikai mérnök MSc, PhD hallgató. Kutatási területei az ipari döntéstámogatáson és termelésinformatikán belül: ember-robot együttműködésen alapuló gyártócella tervezés; szerelési sorrendtervezés és geometriai modellezés; gyártórendszerek szimulációs vizsgálata, valamint fejlett adatelemzésre épülő gyártórendszer modellezés. Számos, integrált termelésinformatikai megoldásokat bemutató, nemzetközi cikk szerzője.

Lovas Róbert

Dr. habil. Lovas Róbert, tudományos főmunkatárs, laborvezető-helyettes. MSc és PhD tanulmányait a BME-n végezte, valamint az Emory University-n vendégkutatóként. Az ÓE-n egyetemi docensként szakterület felelős, és habilitált doktori fokozatot szerzett. Kutatásai az elosztott IT infrastruktúrák alkalmazási technológiáira és módszerei koncentrálnak, pl. meteorológia, gyógyszerkutatás, mezőgazdaság és Ipar 4.0 vonatkozásában, különös tekintettel a felhő alapú megoldásokra. Résztvevője vagy vezető kutatója számos nemzetközi konzorciumnak az EU kutatási keretprogramjaiban (FP5-H2020), továbbá két lezárult e-Infrastruktúra projekt koordinátora. A hazai Agrodat tudásközpont felhő alapú Big Data kutatási platformjának vezetője, az MTA Cloud oktatója, a Fraunhofer vezette Cloudifacturing projekt résztvevője.

Nick Gábor

NICK, Gábor András (43) PHD jelölt a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájában. A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform munkatársa. Kutatási területe: Innováció és menedzsment kérdések a negyedik ipari forradalomban. Tanulmányok: Informatikus mérnök (1998), Master of Business Administration (2002). Közgazdász (2010). 1993 és 2012 között a pénzügyi szektorban töltött be IT vezető pozíciókat. 2012-től a gépjárműiparban vezet projekteket, végez tanácsadási és oktatási tevékenységet. 2016-tól mint óraadó részt vesz a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának munkájában. A Magyar Közgazdasági Társaság és a Magyar Regionális Tudományi Társaság tagja.

Panel tagok

Ács István - Bosch Rexroth Kft.
Gabriel A. Brennauer - Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara
Monostori László - MTA SZTAKI
Michael Muser - Knorr-Bremse Fékrendszer Kft.
Wilfried Sihn - Fraunhofer Austria

A panelbeszélgetés angol nyelven fog zajlani.

Pfeiffer András

Pfeiffer András – 2008-ban szerezte PhD fokozatát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Jelenleg tudományos főmunkatárs az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumában, illetve az intézet igazgatóhelyettese. Érdeklődési területe többek között döntéstámogatási eljárások a termelésirányítás területén; komplex rendszerek self-building, azaz önfelépítő szimulációs modellezése; termelési adatok szűrése, feldolgozása, valamint adatelemzés és statisztikai tanulás.

Rácskay Zoltán

Rácskay Zoltán egy éve csatlakozott intézetünkhöz a Megosztott Virtuális Valóság Csoport munkatársaként. Több mint egy évtizede foglalkozik webfejlesztéssel, UI/UX illetve vizuális tervezéssel. Feladatai közé tartozik az AR/VR technológiák ipari felhasználási területeinek felkutatása, vállalati kapcsolatok építése. Kutatási területei: gép-ember interakció, 3D GUI, illetve az adatvizualizáció és az info design.

Rigó Ernő

Rigó Ernő az MTA SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály vezetője, több, mint egy évtizede foglalkozik számítógépes biztonsági incidensek vizsgálatával. Szakmai tevékenysége során a csomagkapcsolt hálózatok gyakorlati védelmi lehetőségeire, a kiberbiztonsági kockázat- és helyzetfeltárás módszereire, valamint az informatikai rendszerek biztonságának irányítási kérdéseire fókuszál. Gyakorló informatikai igazságügyi szakértő, minősített informatikai auditor és IT biztonsági szakértő.

Wilfried Sihn

Prof. Dr. Wilfried Sihn has been active in the field of applied Research and consulting services for more than 25 years now, taking part in more than 300 industrial projects. His areas of expertise include production management, corporate organization, enterprise logistics, factory planning, order management, life-cycle management, maintenance, modelling and simulation, and business process reengineering. In addition, he led projects in the fields of business structuring and business controlling. Although most of his projects took place in Germany, they also involved partners from the rest of Europe, Africa, China, Southeast Asia and the USA. Prof. Dr. Wilfried Sihn was instrumental in developing such concepts as the Fractal Company and Decentralized Equipment and Process Responsibility, which have been successfully implemented in a variety of areas such as the automotive sector, aerospace, electrical and electronics industry, shipbuilding, and public administration.